acebook

    DESCHIDEREA PUNCTULI DE TRECERE A FRONTIEREI ȘEBENE (UCRAINA)- POIENILE DE SUB MUNTE (ROMANIA)

    DEMERSURI PENTRU DESCHIDEREA PUNCTULI DE TRECERE A FRONTIEREI

    ȘEBENE (UCRAINA)- POIENILE DE SUB MUNTE (ROMANIA)  CONTINUA

    La data de 21 octombrie 2019, Fundatia Ucrainenilor Hutuli din Romania a organizat o intalnire între conducerea Consiliulul Regional Ivano Frankivsck, reprezentantii conducerii Judetului Maramures, a Prefecturii Maramures, a Fundatiei Ucrainenilor Hutuli din Romania, primari din judetul Maramures, Salvamont Maramures si reprezentanti din mediul privat din Poienile de sub Munte, Repedea si Ruscova,  la frontiera RomanieiSebene-Poienile de Sub Munte.

    Sopul acestei intalniri a fost efectuarea unor demersuri pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei de stat ucraineano-romana în zona Șebene (Raionul Verhovina)-și Poienile de sub Munte (judetul Maramures).

    Ca urmare a acestei  initiative se pot vedea rezultate pozitive in vederea sustinerii proiectului.

    Președintele Consiliului Regional al Regiunii Ivano Frankivsk, domnul Oleksandr Sych,  s-a întâlnit  luni 27.01.2021 cu Doamna Consulul general al României la Cernăuți - Iryna-Loredana Stanculescu.  La intalnire a participat și consulul general al consulatului Dan Konstantin.

    În cadrul întâlnirii, părțile au discutat despre posibilitățile de implementare a proiectelor comune ale programelor de cooperare transfrontalieră ale Uniunii Europene și despre modalitățile de intensificare a cooperării dintre Carpați și județele României.

    Cel mai global proiect, care este foarte important pentru noi, se referă la deschiderea unui punct de trecere si  control  de frontiera la granița ucraineană-română "Șebene (Ucraina, Regiunea Ivano Frankivsk)  - Poniele de sub Munte (Romania, Judetul Maramures).  La urma urmei, având cincizeci de kilometri de frontieră comună, nu avem un punct de  trecere,a frontierei. - a subliniat președintele consiliului regional Alexander Sych "- a spus președintele consiliului regional Oleksandr Sych.

    La rândul său, Consulul General al Romaniei, doamna Iryna-Loredana Stanculescu a asigurat ca va acorda sprijinul și asistența deplină pentru Regiunea  Ivano-Frankivsk în implementarea proiectelor comune.Romania-Ucraina.

    Sursa de informare: https://www.facebook.com/orada.if.ua/

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Baia Mare, 28 ian /Agerpres/ - Necesitatea unui nou punct de trecere a frontierei între România şi Ucraina este susţinută de un proiect comun al administraţiei judeţene maramureşene în colaborare cu Fundaţia Ucrainenilor Huţuli din Romania, comuna Repedea, a informat, joi, preşedintele fundaţiei, Vasile Popovici. '

    Este foarte important pentru noi (proiectul n.red.), şi se referă la deschiderea unui punct de trecere şi control de frontiera la graniţa ucraineană-română Şebene (Ucraina, Regiunea Ivano Frankivsk) - Poienile de sub Munte (România, judeţul Maramureş)', a spus Vasile Popovici.

    Potrivit acestuia, în cadrul unei întâlniri la care au participat reprezentanţii Prefecturii Maramureş, Salvamont Maramureş, ai Consiliului Regional Ivano Frankivsk-Ucraina şi ai Fundaţiei a Ucrainenilor Huţuli din România şi a primăriilor din comunele Repedea şi Poienile de sub Munte s-a accentuat necesitatea deschiderii noului punct de frontieră. În context, preşedintele Consiliului Regional al Regiunii Ivano-Frankivsk, Oleksandr Sych, a subliniat că noul punct de frontieră este necesara având în vedere că Maramureşul are peste 50 de kilometri de graniţă comună cu Ucraina. 'Având cincizeci de kilometri de frontieră comună, nu avem un punct de trecere a frontierei', a spus Alexander Sych.

    La rândul său, Consulul General al Romaniei în Ucraina, Iryna-Loredana Stănculescu, a asigurat că va acorda sprijinul şi asistenţa deplină pentru Regiunea Ivano-Frankivsk în implementarea proiectelor comune Romania-Ucraina. Între judeţul Maramureş şi Ucraina funcţionează un singur punct de trecere a frontierei situat în municipiul Sighetu Marmaţiei. Alternativ au mai funcţionat temporar două puncte de trecere a frontierei pe cale ferată cu ecartament larg la Valea Vişeului şi Câmpulung la Tisa. AGERPRES/(AS-autor: Leontin Cupar

     

     

    Fundatia Ucrainenilor Huțuli din Romania- ФУНДАЦІЯ ГУЦУЛІВ В РУМУНІЇ

    Ştiri culturale

    Канал новин не знайден!